Herinrichting kerkplein Pellenberg
Donderdagavond 23 mei 2024 werden de inwoners van Pellenberg opgeroepen om mee te komen nadenken over het voorstel dat het gemeentebestuur door een studiebureau had laten ontwerpen ter invulling van het dorpsplein nadat de school wordt afgebroken, ten vroegste eind 2025.
De oproep werd ruimschoots opgevolgd, meer dan 100 mensen kwamen kijken, luisteren en brachten een heleboel voorstellen en vragen mee.
Het ontwerp oogt als een stadspleintje en deelt het plein in stukken die elk een functie krijgen. Zo is er een bosje met picknicktafels, een parking, een speelhoek, een ruimte die kan ingevuld worden met een markt of een grote tent voor een evenement…
Het ontwerp van invulling maakt volgens de schepen deel uit van het MASTERPLAN dat het schepencollege opgemaakt heeft om weer leven in Pellenberg te brengen.
De vragen-, voorstellen- en opmerkingsronde ging over vaak terugkomende thema’s :
– Wat gebeurt er met de sporthal?
over de toekomst van de huidige sporthal is in dat masterplan nog niet nagedacht, alhoewel die aanwezigheid een belangrijke rol speelt voor de ontwikkeling van het plein in die hoek. Inwoners zijn vragende partij om de sporthal te behouden, gezien het tekort aan sportaccommodatie, maar vooral omdat het een voorname aantrekkingspool is die na het verdwijnen van de school in de kern van Pellenberg nog zal zorgen voor enig leven.
– Zijn de straten opgenomen?
Daar moet nog een plan voor opgemaakt worden want mogelijk speelt erfgoed een rol bij de heraanleg.
– Wat met de pleintjes die als kleine ‘satellietjes’ een mooie aanvulling kunnen zijn voor activiteiten die omwille van specifieke vereisten niet kunnen op het grote plein?
Ook daarover heeft men nog geen visie.
Banken voor senioren, speelruimte voor jeugd, buitensportinfrastructuur……….het kwam allemaal aan bod.
Zelf vinden we dat het bosje later het zicht op de mooie Pellenbergse kerk zal ontnemen en zouden we gaan voor een zichtcorridor op die kerk.
Ook bleken onder de aanwezigen verschillende plaatselijke inwoners te zijn die professioneel rond opbouw van een visie en invulling van pleinen erg goede ideeën hadden.
Waarom zou het college zich bij de verdere ontwikkeling niet mee laten inspireren door de knowhow die we binnen handbereik hebben, mensen die nota bene van Pellenberg zelf zijn!
Waarom nu uitpakken met een masterplan dat zo veel hiaten vertoont? En waarom is er bij de opmaak van een masterplan in de eerste plaats geen oproep geweest naar Pellenbergse inwoners om hun mening te kennen?
Lubbeek Leeft verwacht dat zo een masterplan ook in een veilige verbinding voor de jeugdige inwonertjes/leerlingen naar de nieuwe school voorziet. Ook daar hebben we nog geen plannen van gezien en ook daar is een studiebureau voor aangesteld die naar mogelijke oplossingen zoekt.
Lubbeek Leeft is benieuwd naar de verwerking van de inbreng van de inwoners in het ontwerp en hoopt op een nieuwe voorstelling vóór 13 oktober 2024!